Het verschil tussen een business controller en een financial controller

Wat is het verschil tussen een Financial Controller en een Business Controller?

Over het algemeen geldt hoe groter een organisatie is, des te meer bedrijven onderscheid maken tussen een Financial Controller en Business Controller functie. Dat komt omdat het takenpakket van een Controller bij een kleinere organisatie vaak breder is dan bij een grotere organisatie. Er vindt dus vaak meer specialisatie plaats bij grotere bedrijven.

Tussen de rol van een Business Controller en een Financial Controller zit deels overlap, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen.

“Een Financial Controller focust meer op actuele financiële zaken, een Business Controller kijkt meer vooruit”

Een Financial Controller richt zich voornamelijk op de huidige financiële aspecten van een organisatie, zoals het beheer van financiële informatie, rapportage en controle. Ze zorgen ervoor dat de financiële gegevens van een organisatie nauwkeurig en betrouwbaar zijn, en werken samen met andere afdelingen om de financiële prestaties van de organisatie te verbeteren.

Een Business Controller daarentegen richt zich meer op het beheer van de bedrijfsprocessen van een organisatie en werkt nauw samen met verschillende afdelingen om de financiële resultaten te optimaliseren. Ze houden zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van strategieën, het monitoren van de prestaties van de organisatie en het bieden van advies en ondersteuning aan het managementteam.

Met andere woorden, een Business Controller heeft een bredere focus en houdt zich bezig met de bredere zakelijke context van een organisatie. Hij/Zij legt nadruk hoe de financiële prestatie gaat ontwikkelen en hoe het bedrijf hierop kan anticiperen. Een Financial Controller richt zich meer op de huidige financiële aspecten van de organisatie en dat de nauwkeurigheid en integriteit van financiële gegevens waarborgt.

Finance Talentt

Finance Talentt bemiddelt hoger opgeleide financiële functies voor interim en vast. Benieuwd welke Business Controller of Financial Controller posities Finance Talentt heeft openstaan? Kijk hier naar onze vacature overzichtspagina. Of neem contact op wanneer Finance Talentt jouw financiële organisatie kunnen ondersteunen bij het aantrekken van een Controller.

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…
Geoptimaliseerd door Optimole