Wat doet een Financial Controller

Assistent Accountant

Ben je op zoek naar een vacature voor assistent accountant? Die hebben we Finance Talentt regelmatig in ons aanbod. Omdat wij een bemiddelingsbureau voor hogere financiële functies zijn, speelt jouw vooropleiding een belangrijke rol. Accountantskantoren vragen vaak minimaal een afgeronde HBO- of WO-opleiding om te kunnen starten. Heb jij een relevante accountancy of bedrijfseconomische opleiding afgerond, beschik je over uitstekende communicatieve vaardigheden en wil je doorgroeien naar de volgende stap in je carrière? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt!

Werken als assistent accountant in de samenstelpraktijk of de controlepraktijk

Ben jij je aan het oriënteren op vacatures voor assistent accountant? Dan is het belangrijk om te weten dat er een onderscheid bestaat tussen een assistent accountant in de samenstelpraktijk en de controlepraktijk. Een assistent accountant in de samenstelpraktijk legt de focus op het samenstellen van jaarrekeningen, het opstellen van cijfers en het verzorgen van fiscale aangiftes. Een assistent accountant die werkzaam is in de controlepraktijk richt zich voornamelijk op het controleren van jaarrekeningen.

Wat zijn de taken van een assistent accountant?

 • Periodieke rapportages opstellen en analyseren voor nieuwe financiële inzichten;
 • Samenstellen van jaarrekeningen;
 • Consolideren van jaarrekeningen;
 • Fiscale aangifte doen: omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting;
 • Contact onderhouden met klanten, vragen stellen als er gegevens ontbreken en advies uitbrengen over mogelijke gunstige fiscale faciliteiten of bijvoorbeeld kostenefficiency;
 • Financiële administratie van collega’s of geautomatiseerde systemen controleren.

 

Assistent Accountant vacature

Wat doet een assistent accountant?

Een assistent accountant is verantwoordelijk voor het uitvoeren van financiële analyses en het verstrekken van advies aan klanten. In de samenstelpraktijk stelt hij of zij jaarrekeningen op en biedt ondersteuning bij het opzetten van administraties. In de controlepraktijk voert de assistent accountant audits uit en beoordeelt hij of zij financiële rapportages op juistheid en volledigheid. Daarbij wordt in teamverband nauw samengewerkt, waarbij de tekenbevoegde accountant de eindverantwoordelijkheid voor de opdracht heeft.

Wat zijn de vaardigheden en kwalificaties van een assistent accountant?

Omdat je als assistent accountant veel met klanten en hun cijfers werkt, vervul je een belangrijke en vertrouwelijke rol. In assistent accountant vacatures wordt gevraagd om de volgende vaardigheden en kwalificaties:

 • Je kunt snel schakelen tussen verschillende klanten en hun dossiers;
 • Je kunt goed omgaan met strikte deadlines en weet daarbij het overzicht goed te bewaren;
 • Je hebt een uitstekend cijfermatig en analytisch inzicht;
 • Je beschikt over uitstekende kennis van de financiële en fiscale wet- en regelgeving;
 • Je hebt de bereidheid om te leren en bent kritisch op je eigen werk;
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.

Welke opleiding wordt van een assistent accountant verwacht?

Als je wilt reageren op een vacature voor assistent accountant is een relevante opleiding noodzakelijk. Denk hierbij aan een HBO- of WO-opleiding, zoals Accountancy of Finance & Control. Heb jij als assistent accountant je MBO op zak en zoek je een vacature? Als je een vervolgopleiding volgt, is het in sommige gevallen ook mogelijk om bij ons naar een functie van assistent accountant te solliciteren. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Solliciteren op een van onze vacatures voor assistent accountant

Heb je in ons aanbod de perfecte vacature voor assistent accountant gevonden? Solliciteer vandaag nog door online jouw persoonlijke gegevens in te vullen en je CV te uploaden. Heb je vragen over de functie van assistent accountant die jij op het oog hebt of staat de assistent accountant vacature waar jij naar op zoek bent op dit moment niet in ons aanbod? Neem dan gerust contact met ons op. Finance Talentt is hét bemiddelingsbureau voor hoger opgeleide financiële functies. Wij helpen je graag bij het vinden van een passende functie!

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…
Geoptimaliseerd door Optimole