Hoe vind je de juiste accountant voor jouw bedrijf?

Hoe vind je de juiste accountant voor jouw bedrijf?

Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Denk aan het opstellen van de jaarrekening, het doen van belastingaangiftes, het kiezen van de beste financieringsvorm en het adviseren over de meest gunstige ondernemingsvorm. Dit zijn complexe en tijdrovende taken die veel vakkennis vereisen. Gelukkig kun je hiervoor een beroep doen op een accountant. Maar hoe vind je de juiste accountant voor jouw bedrijf? In deze blog geven we je enkele tips.

Wat doet een accountant?

Een accountant is een breed opgeleide financieel administratief adviseur die vooral werkt voor grote, middelgrote en kleine bedrijven. Hij of zij kan je ondersteunen en adviseren op verschillende gebieden, zoals:

 • Het controleren, beoordelen of opstellen van de jaarrekening. Hierdoor krijg je inzicht in je financiële situatie en kun je betere beslissingen nemen over bijvoorbeeld investeringen, uitbreidingen of overnames.
 • Het geven van fiscaal advies. Een accountant verzorgt je belastingaangiftes en helpt je om gebruik te maken van fiscale faciliteiten. Ook kan hij of zij je adviseren over de meest geschikte ondernemingsvorm voor jouw situatie, bijvoorbeeld een eenmanszaak, een BV of een VOF.
 • Het geven van financieel-economisch advies. Een accountant kan je helpen bij het vinden van de beste financieringsvorm voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld een lening, een subsidie of crowdfunding. Ook kan hij of zij je informeren over de subsidies waarvoor je mogelijk in aanmerking komt.
 • Het bieden van administratieve ondersteuning. Een accountant kan je adviseren over de beste manier om je administratie te voeren en te automatiseren. Ook kan hij of zij je helpen bij het interpreteren van de cijfers en het signaleren van knelpunten of kansen.

Hoe vind je de juiste accountant voor jouw bedrijf?

Het vinden van de juiste accountant voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De grootte en complexiteit van je bedrijf. Als je een klein of eenvoudig bedrijf hebt, kun je waarschijnlijk goed uit de voeten met een AA-accountant. Als je een groot of complex bedrijf hebt, heb je waarschijnlijk meer behoefte aan een RA-accountant die meer bevoegdheden heeft en meer ervaring heeft met grote organisaties.
  • De branche en de specialisatie van je bedrijf. Sommige bedrijven hebben te maken met specifieke wet- en regelgeving of subsidies die een accountant moet kennen. Het is daarom verstandig om een accountant te zoeken die ervaring heeft met jouw branche of specialisatie. Zo kan een accountant voor een bouwbedrijf je beter adviseren over de btw-regelingen of de WKA-verklaring dan een accountant voor een horecabedrijf.
  • De diensten en de tarieven van de accountant. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een accountant die alleen de jaarrekening opstelt of controleert, of voor een accountant die je ook ondersteunt en adviseert op andere gebieden. Vraag altijd naar de diensten en de tarieven van de accountant voordat je een samenwerking aangaat. Zo voorkom je verrassingen achteraf en kun je vergelijken welke accountant het beste bij jouw budget past.
  • De persoonlijke klik met de accountant. Een goede accountant is niet alleen deskundig, maar ook betrouwbaar, communicatief en betrokken. Je moet immers al je financiële gegevens met hem of haar delen en vertrouwen op zijn of haar advies. Het is daarom belangrijk dat je een goede relatie hebt met je accountant en dat je je prettig voelt bij hem of haar. Probeer daarom altijd eerst een kennismakingsgesprek te voeren met een potentiële accountant en kijk of er een persoonlijke klik is.
Waar vind je een goede accountant?

Er zijn verschillende manieren om een goede accountant te vinden voor jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld:

 • Zoeken op internet. Er zijn veel websites waar je accountants kunt vinden en vergelijken op basis van hun locatie, diensten, tarieven en reviews. Ben je regionaal sterk vertegenwoordigd als bedrijf dan werkt het prettig om met een lokaal accountantskantoor te werken die bekend is in de regio. Grotere organisatie kiezen daarentegen vaak voor de big-4 (KPMG, EY, PWC en Deloitte). Inhoudelijk hoeft een big-4 kantoor niet perse beter te zijn. Het is vaak de premium status van een big-4 kantoor die de doorslag geeft.
 • Vragen naar referenties. Je kunt ook rondvragen bij andere ondernemers in jouw netwerk of zij een goede accountant kennen of aanbevelen. Zo kun je profiteren van hun ervaringen en tips.
 • Contact opnemen met beroepsorganisaties. Je kunt ook contact opnemen met beroepsorganisaties van accountants, zoals de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) of de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen). Zij kunnen je helpen bij het vinden van een gekwalificeerde en betrouwbare accountant.

Samengevat

Een goede accountant kan je veel tijd, geld en zorgen besparen als ondernemer. Maar hoe vind je de juiste accountant voor jouw bedrijf? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van je bedrijf, de branche en specialisatie van je bedrijf, de plaats van vestiging, de diensten en tarieven van de accountant en de persoonlijke klik met de accountant. Je kunt op verschillende manieren een goede accountant vinden, zoals via internet, via referenties of via beroepsorganisaties. Het belangrijkste is dat je een accountant kiest die bij jou past en die jou kan helpen om jouw bedrijf succesvol te maken.

Vanuit Finance Talentt begeleiden we ondernemingen tijdens het jaarrekening proces ter voorbereiding van accountantscontroles. Wil je geen zorgen tijdens een accountantscontrole? Bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op.

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…
Geoptimaliseerd door Optimole