Wat is het verschil tussen een AA en RA accountant

Wat is het verschil tussen een RA en AA accountant?

Twee type accountants

Er zijn twee typen accountants in Nederland: de Accountant-Administratieconsulent (AA) en de Registeraccountant (RA). Beide typen accountants hebben vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Opleiding

Het belangrijkste verschil tussen een AA accountant en een RA accountant is dat de RA accountant een meer uitgebreide en langere opleiding heeft gevolgd dan de AA accountant. Een RA accountant heeft een universitaire opleiding in accountancy of bedrijfseconomie gevolgd, gevolgd door een driejarige postdoctorale opleiding tot register accountant, terwijl een AA accountant een post hbo-opleiding accountancy heeft gevolgd. Dit verschil in opleidingsniveau betekent dat RA accountants een breder scala aan taken en verantwoordelijkheden hebben dan AA accountants. RA accountants zijn bijvoorbeeld bevoegd om wettelijke controles uit te voeren, terwijl AA accountants dat niet zijn. Dit betekent dat RA accountants een bredere expertise hebben op het gebied van accounting, auditing en fiscale zaken.

Type organisaties

Een ander verschil tussen AA accountants en RA accountants is dat RA accountants zich voornamelijk richten op het bedienen van grotere ondernemingen en organisaties, terwijl AA accountants zich richten op het bedienen van kleinere ondernemingen en particulieren. Dit komt omdat grotere ondernemingen vaak meer complexe financiële structuren hebben en meer behoefte hebben aan geavanceerde accounting- en auditdiensten.

Samenstellen vs. audit

Zo richt een AA accountant op de boekhouding en het samenstellen van jaarrekeningen. Het samenstellen van een jaarrekening is het proces waarbij de accountant op basis van de aangeleverde financiële informatie van de klant een jaarrekening opstelt. De accountant is hierbij verantwoordelijk voor het opstellen van de jaarrekening in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving en de daarvoor geldende richtlijnen. Bij het samenstellen van de jaarrekening gaat de AA accountant uit van de juistheid en volledigheid van de aangeleverde financiële gegevens. De AA accountant doet daarom geen diepgaand onderzoek naar de juistheid en volledigheid van deze gegevens. De RA accountant doet dat wel tijdens het controleren van de jaarrekening (audit), waarbij alleen grotere ondernemingen verplicht zijn om hun jaarrekening te laten controleren.

Kortom, hoewel beide typen accountants vergelijkbare taken en verantwoordelijkheden hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen in opleidingsniveau, bevoegdheden en diensten. RA accountants hebben een meer uitgebreide opleiding en bredere expertise dan AA accountants en richten zich op het bedienen van grotere ondernemingen en organisaties, terwijl AA accountants zich richten op het bedienen van kleinere ondernemingen en particulieren.

Heb je als organisatie ondersteuning nodig bij het auditproces? Vanuit ervaring weten we dat het auditproces een grote belasting geeft op de financiële organisatie. Finance Talentt heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen en begeleiden van organisaties tijdens het auditproces. Neem contact op voor meer informatie.

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…