Wat doet een controller?

Wat doet een controller?

In de praktijk merk ik dat er soms verwarring is over de controller functie binnen een bedrijf. Zo denken veel mensen dat controllers, de financiële controleurs zijn van het bedrijf. In dit artikel leg ik daarom uit wat functie inhoud, wat het verschil is tussen een controller en de financiële administratie en wanneer een bedrijf een controller goed kan gebruiken.

Wat doet een controller?

Een controller is een financieel expert binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het monitoren van de financiële prestaties van een bedrijf en het nemen van beslissingen om deze prestaties te verbeteren. Hij/zij verzamelt, analyseert en rapporteert financiële informatie, identificeert trends en patronen, rapporteert aan het managementteam en biedt ondersteuning bij belangrijke beslissingen. Controllers werken nauw samen met andere afdelingen en spelen een belangrijke rol bij het naleven van wettelijke voorschriften en het verminderen van financiële risico’s. Ze zijn een belangrijke partner voor het managementteam bij het ontwikkelen en implementeren van financiële strategieën.

Het verschil tussen een controller en financiële administratie is dat de financiële administratie verantwoordelijk is voor de dagelijkse financiële activiteiten, zoals het bijhouden van de boekhouding en het verwerken van facturen en betalingen. Controllers hebben daarentegen een meer strategische rol en houdt zich bezig met het monitoren en analyseren van de financiële prestaties van een bedrijf en het nemen van beslissingen om deze prestaties te verbeteren. Hij/zij biedt ook ondersteuning bij belangrijke beslissingen en werkt nauw samen met andere afdelingen binnen een organisatie om de financiële prestaties te verbeteren.
Een bedrijf heeft een controller nodig wanneer het financiële management meer strategisch en professioneel moet worden aangepakt. Dit is vaak het geval wanneer een bedrijf groeit en er behoefte is aan meer financieel inzicht en planning. Controllers kunnen helpen bij het opzetten van een effectief financieel beheer, het identificeren van financiële risico’s en kansen en het nemen van beslissingen om de financiële prestaties te verbeteren. Daarnaast kan hij/zij ook helpen bij het naleven van wettelijke voorschriften en het bieden van ondersteuning bij belangrijke beslissingen, waardoor de financiële stabiliteit en groei van het bedrijf worden gewaarborgd.
Finance Talentt bemiddelt hoger opgeleide financiële professionals voor tijdelijke en vast functies. Kunnen wij iets voor jouw organisatie betekenen? Neem contact met ons op.
Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…