Wat doet een Business Controller?

Wat doet een Business Controller?

Financiële functies hebben veel benamingen binnen bedrijven. Het maakt het daarom soms lastig te doorgronden wat een functie nou doet. Om hiervoor een beetje houvast te geven, leggen we in dit artikel kort uit wat een Business Controller doet.

Waarvoor is een Business Controller verantwoordelijk?

Een Business Controller is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de bedrijfsstrategie door middel van het verstrekken van financiële analyses en rapporten aan het management. Dit omvat het beheersen van de financiële prestaties van een organisatie en het identificeren van kansen voor verbetering.

De taken van een Business Controller kunnen variëren afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf, maar omvatten vaak:

  1. Het opstellen van financiële rapportages: Business Controllers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van financiële rapportages zoals budgetten, forecasts en maand- en kwartaalrapportages.
  2. Financiële analyses: Het analyseren van financiële gegevens om trends en kansen te identificeren en het aanbevelen van verbeteringen.
  3. Beoordeling van de prestaties: Het monitoren van de financiële prestaties van de organisatie en het beoordelen van de resultaten.
  4. Risicobeheersing: Het identificeren van potentiële risico’s en het aanbevelen van maatregelen om deze te beheersen.
  5. Procesverbetering: Het identificeren en implementeren van procesverbeteringen om de efficiëntie en effectiviteit van de financiële functie te verbeteren.
  6. Samenwerken: Het samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie om financiële prestaties te verbeteren en bedrijfsstrategieën te ondersteunen.
  7. Rapporteren: Het rapporteren van financiële gegevens en analyses aan het management en andere belanghebbenden.
Finance Talentt

Finance Talentt bemiddelt hoger opgeleide financiële functies voor interim en vast. Benieuwd welke Business Controller of Financial Controller posities Finance Talentt heeft openstaan? Kijk hier naar onze vacature overzichtspagina. Of neem contact op wanneer we jouw financiële organisatie kunnen ondersteunen bij het aantrekken van een Controller.

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…
Geoptimaliseerd door Optimole