Finance Recruitment trends trends 2023

Finance Recruitment trends 2023

De Nederlandse arbeidsmarkt voor finance professionals is krap en het vinden van gekwalificeerd personeel is een grote uitdaging voor veel organisaties. Hoe kun je als werkgever opvallen tussen de vele vacatures en de beste kandidaten aantrekken en behouden? Waar voorheen alleen een advertentie volstond, wordt steeds vaker een werving en selectie strategie gehanteerd. In deze blog leggen we enkele trends uit in de markt en geven we tips voor een effectieve werving en selectie voor finance vacatures.

1. Recruitment marketing

Recruitment marketing is een marketingstrategie gericht op het vinden, boeien en binden van (potentiële) kandidaten. Door middel van online campagnes, social media, content en employer branding kun je je doelgroep bereiken en interesseren voor je organisatie en je finance vacatures. Recruitment marketing helpt je om niet alleen actief werkzoekenden, maar ook latent werkzoekenden te benaderen. Dit zijn personen die nog niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor interessante mogelijkheden.

2. Referral recruitment

Referral recruitment houdt in dat je via je eigen netwerk of het netwerk van je werknemers nieuwe werknemers kunt werven. Het inzetten van je medewerkers als ambassadeurs van je organisatie zorgt ervoor dat je goedkoper en sneller de juiste mensen binnenhaalt. Daarnaast geven veel werkgevers een aanbrengbeloning voor het binnenbrengen van een nieuwe medewerker, wat zorgt voor extra waardering. Referrals zijn ook meer betrokken en blijven langer bij je werken dan andere kandidaten.

3. Employer branding

Employer branding is het creëren, communiceren en managen van een aantrekkelijk, onderscheidend en authentiek werkgeversimago, zowel bij huidige als potentiële medewerkers. Employer branding is een middel waarmee je huidige medewerkers kunt binden, boeien en betrekken en potentiële medewerkers kunt werven voor je finance vacatures. Employer branding gaat over het vertellen van je verhaal, het delen van je visie, missie en waarden, het laten zien van je cultuur en het bieden van een goede employee experience.

4. Data-driven recruitment

Data-driven recruitment houdt in dat je data gebruikt om je werving- en selectieproces te optimaliseren. Data kan je helpen om inzicht te krijgen in je doelgroep, je vacatureteksten te verbeteren, je candidate journey te analyseren, je conversieratio’s te verhogen, je kwaliteit van hire te meten en je ROI te berekenen. Met name relevant als de hoeveelheid vacatures in jouw organisatie groot is. Data-driven recruitment helpt je om slimmere beslissingen te nemen en betere resultaten te behalen met je finance vacatures.

5. Soft skills

Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen die bepalen hoe iemand samenwerkt, communiceert, problemen oplost en leert. Soft skills zijn steeds belangrijker geworden in de huidige arbeidsmarkt, waar verandering, innovatie en samenwerking centraal staan. Soft skills zijn vaak moeilijker te meten dan hard skills, maar er zijn verschillende manieren om ze te beoordelen tijdens het werving- en selectieproces. Denk aan assessments, interviews, referenties of proefopdrachten.

Het zijn slechts enkele van de trends die spelen op het gebied van werving en selectie in 2023. Als werkgever is het belangrijk om bekend te zijn met de trends om zelf uiteindelijk te bepalen waarin je meegaat. Het doel blijf om het beste financiële talent te werven voor je finance vacatures. Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met recruitment marketing, referral recruitment, employer branding, data-driven recruitment of soft skills? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Jos Jong EMFC RC
Delen:

Lees ook:

Lees snel verder en ontdek hoe jij als assistent accountant aan de slag kunt…
Ontdek op deze pagina hoe jij als junior business controller aan de slag kunt!…
Lees alles over de taken en verantwoordelijkheden als Assistent Controller….
Ben jij op zoek naar een nieuwe kans om je carrière te verrijken als CFO?…
Ontdek op deze pagina hoe jij als concerncontroller de volgende stap kunt zetten…
Als ondernemer heb je veel te maken met financiële en administratieve zaken. Den…
Geoptimaliseerd door Optimole